Streekhouder van de maand: 
Maks van Middelkoop

1 februari 2022 #streekhoudervandemaand

Leer de ’streekhouders’ van Utrecht-West kennen! ’Streekhouders’ zijn inwoners, bedrijven, bestuurders en organisaties die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van hun streek én zichzelf daar actief voor willen inzetten. Regelmatig stelt een nieuwe ’streekhouder’ zich voor. Deze keer is dat Maks van Middelkoop, wethouder bij de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Maks is 63 jaar geleden geboren in Tienhoven (aan de Lek) en opgegroeid in Ameide, waar hij met zijn echtgenote Herma nog steeds woont. Sinds 1 januari 2019 is Maks wethouder bij de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden waar zijn portefeuilles zijn: Financiën, Duurzaamheid, Landschap en Landbouw. Tevens is hij lid van de landelijke klankbordgroep Landelijk Gebied van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is hij bestuurlijk trekker van de Regionaal Maatschappelijke Agenda (RMA) ‘Landschapsontwikkeling’. Daarnaast is hij ook lid van de Gebiedscommissie Utrecht-West.

Het landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is door de eeuwen heen gevormd, niet alleen door de natuur, maar ook door de mens. Door grote ontwikkelingen als energietransitie, bodemdaling, klimaatadaptatie en circulaire landbouw staat het landschap onder druk. De ambitie van de RMA is om gezamenlijk met alle betrokken partijen in de regio te werken aan de ontwikkeling van het landschap in de samen gekozen richting. 

We vroegen Maks, als ’streekhouder’, wat zijn connectie is met de streek. “Ik ben geboren, opgegroeid en vaak werkzaam geweest in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Ik ben een jongen van het platteland en ik houd van dit typische Hollandse open landschap. Ik zie allerlei veranderingen in de streek en wil hier vanuit mijn (politieke) functies aan bijdragen.

Maks zet zich ook actief in voor het versterken van de verbinding tussen stad en land: “ik zie het als uitdaging om de stedeling en de plattelander aan elkaar te verbinden en samen de uitdagingen voor de toekomst aan te gaan. Samenwerken aan de ontwikkeling van het platteland in elkaars belang. De wederzijdse kansen en kracht ontdekken én pakken. Nieuwe wegen inslaan, circulair denken en duurzaam doen. Want we hebben elkaar nodig in het leven en alleen samen komen we vooruit.”

Heb je een vraag voor Maks van Middelkoop? Of wil je een idee voorleggen? Neem dan contact op met de LEADER-coördinator! Die brengt jullie dan met elkaar in contact.

Bijschrift bij de foto: Maks van Middelkoop op de plek waar gewerkt wordt aan het LEADER-project ‘Herbouw Wipkorenmolen voor en door Vianen’

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media