
In veel steden en dorpen groeit de aandacht voor lokaal voedsel bij burgers, horeca en winkeliers. Ook producenten en boerencoöperaties willen meer in de eigen regio afzetten. Maar hoe bereiken vraag en aanbod elkaar beter?
De Utrechtse LEADER-groepen Weidse Veenweiden en Utrecht-Oost hebben de handen ineengeslagen om te verkennen wat nodig is. In het samenwerkingsproject Lokaal Voedsel Utrecht zijn in 2019 samen aan de slag met vraag en aanbod door middel van meet & match-bijeenkomsten, het uitwisselen van praktische kennis (leergangen) en wordt door een ‘Lokaal-voedsel-makelaar’ vraag en aanbod sneller en beter bij elkaar gebracht.
Daarnaast is er kennis en ervaring uitgewisseld door uitwisselingsbezoeken tussen de LEADER-gebieden, podcasts, filmpjes, een afsluitende talkshow met presentatie van de eindresultaten en een eindrapport.
Het project liep van voorjaar 2019 tot en met voorjaar 2022. Op 14 maart 2022 is het project afgesloten met de Talkshow 'hoe maken we van lokaal het nieuwe normaal?'. Van de Talkshow is een korte impressie gemaakt:
Bekijk ook het bezoek van de Keuken van Utrecht aan de startbijeenkomst van dit project!
Resultaten
Het eindrapport is hier te downloaden. De andere resultaten zoals overzichten van producenten, resultaten van pilots en filmpjes en podcasts, waren te vinden op de website www.lokaalvoedsel-utrecht.nu maar vind je nu hieronder.
Overzichten van producenten
Voor gebruik door (horeca)bedrijven zijn er overzichten gemaakt van producenten per voedselgroep: AGF, zuivel, kruidenierswaren, vleeswaren, kaas, dranken. Daarnaast is er een overzicht gemaakt van voedselverwerkingslokaties in de provincie Utrecht en een handig hulpmiddel over logistiek: een beslisboom over het vervoeren van producten.
Pilots
Online activiteiten
Door de covidpandemie is zijn er ook online activiteiten geweest:
Podcasts:
Deel 1: De Veldkeuken en Het Lokaal
Deel 2: Kaasboerderij van Rossum en Fungi Factory
Deel 3: Landwinkel De Groene Ham en PLUS Giel Smits
Deel 4: Consumenten op de Eemstadboerderij Amersfoort en Streekmarkt Woerden
Deel 5: Hanks Bruins Slot (gedeputeerde van Utrecht) en Laurens de Graaf (burgemeester en LEADER-voorzitter)
Twee online live kookshows: gemaakt op Facebook i.s.m. Keuken van Utrecht: keukenvan.nl/live
Vervolg
De provincie Utrecht heeft na afronding van het project vanuit de Voedselagenda gekeken hoe er in de provincie Utrecht verder gewerkt kon worden aan meer lokaal voedsel. Daarvoor bleven de website en de Lokaal Voedsel Makelaar bereikbaar. Ook werden er in 2022 nog enkele bijeenkomsten georganiseerd met partijen in het netwerk. De website was tot en met begin 2025 online. De resultaten van het project zijn inmiddels op verschillende manieren overgenomen maar belangrijkste resultaat is dat meer overheden en bedrijven in Utrecht nu werken aan meer lokaal voedsel!
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Blijf op de hoogte van:
En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!
Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media