5 � 2023 Buurderij van Dam

Het Buurderbos

In dit project wordt Buurderij van Dam uitgebreid met een voedselbos, kippencaravan en een educatieruimte. Door het voedselbos kan Buurderij van Dam meer soorten activiteiten bieden aan kwetsbare mensen maart het biedt de buurt ook een groene en gezonde leefomgeving met activiteiten en ontmoetingen waar men lokale producten kan kopen en kan leren over biodiversiteit, waterberging, lokaal voedsel en het boerenbedrijf. De uitbreiding met het voedselbos zorgt er ook voor dat de Buurderij een toekomstbestendig, duurzaam en stabiel (ook agrarisch) bedrijf wordt. 

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos zoals we dat in Europa op enkele plekken nog aantreffen. Een voedselbos staat vol meerjarige planten, struiken en bomen met eetbare delen. Het grote voordeel: ze vergroten de biodiversiteit, ze zorgen voor een gezonde bodem, gezond voedsel en gaandeweg vragen ze steeds minder onderhoud. Daarom is het voedselbos een waardevolle aanvulling, het vraagt lichte onderhoudswerkzaamheden. Zo kan het voedselbos aangelegd en onderhouden worden met onze vrijwilligers, de dagbesteding en met buurtbewoners. Werkzaamheden als planten, maaien en snoeien lenen zich daar goed voor. Dit zijn allemaal uren die vrijwillig ingezet zullen worden. Er is momenteel een wachtlijst voor de dagbesteding en op deze manier kan er ook meer zorg geleverd worden.

Daarnaast wil Buurderij van Dam met het voedselbos een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en willen ze mensen kunnen informeren en stimuleren om gezond te gaan leven door te bewegen en gezond voedsel te gaan eten. Er is al veel reuring bij de Buurderij de dagbesteding loopt goed, er komen schoolklassen langs, buurtbewoners en bezoekers voor de kinderboerderij. De aanloop is er al en bezoekers zullen ook een kijkje nemen in het voedselbos. Het voedselbos is vrij toegankelijk en over de looppaden van houtsnippers kunnen bezoekers een wandeling maken. Ook zijn er zitplekken gecreëerd waardoor men kan genieten van de rust en de natuur en elkaar. 

Door informatieborden/rondleidingen en workshop leren de bezoekers over biodiversiteit en over hoe voedsel groeit en wat hierbij komt kijken. Er zal tevens een educatief programma voor kinderen opgezet worden. Hierbij worden scholen (allerlei leeftijden) uitgenodigd om langs te komen en op een interactieve manier te leren over het voedsel en het voedselbos. Ook wordt er met de lokale welzijnsorganisatie en ouders lokaal een kookactiviteit opgezet om ouders en kinderen te leren over gezonde voeding. Voor deze activiteiten wordt een educatieruimte gerealiseerd die ook opslagruimte is voor de producten uit het voedselbos. Er zullen producten worden verkocht maar er wordt ook samengewerkt met de Voedselbank en buurthuizen. 

Start: september 2022
Gereed: najaar 2024

Bekijk ook de website buurderijvandam.nl

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media