Winnaar Weidse Veenweiden

Winnaar LEADER-periodeprijs 2016 - 2022 Weidse Veenweiden is bekend!

11 september 2023

De winnaar van de LEADER-periodeprijs 2016 – 2022 voor Weidse Veenweiden (Utrecht-West) is het LEADER-project ‘Historische moestuin de Haar in ere hersteld en weer in bedrijf’! Tijdens het feestelijke Oogstfestival op maandagavond 11 september kregen de initiatiefnemers de prijs uitgereikt door gedeputeerde Mirjam Sterk.

Namens het project namen Annabelle van Roosmalen en voorzitter Henk Klein Gunnewiek van stichting Moestuin de Haar en tuinder Anne Verhage de oorkonde in ontvangst. Het project is in 2020 gestart en loopt nog tot eind volgend jaar. In het project  ‘Historische moestuin de Haar in ere hersteld en weer in bedrijf’ wordt op het terrein van de vroegere moestuin van kasteel de Haar een biologische moestuin gerealiseerd. De tuin wordt volgens het concept ‘community supported agriculture’ geëxploiteerd door een professionele tuinbaas met ondersteuning van vele vrijwilligers. Daarnaast wordt er een muurkas gerestaureerd met ontvangstruimte. Ook is er een educatieprogramma ontwikkeld waarmee jong en oud kunnen leren over de productie van duurzaam voedsel. 

De LEADER-periodeprijs 2016 – 2022 bestaat uit een publieksstem en een jurystem die beiden voor de helft meetellen. Voor de publieksstem is van eind juni tot eind augustus volop gestemd, er kwamen in totaal 564 stemmen binnen! De jurystem werd uitgebracht door de Aanjaaggroep die de projecten heeft beoordeeld op de impact die het project heeft voor het gebied. Uit het juryrapport: “Moestuin de Haar is echt een initiatief van onderop dat zorgt voor verbinding, ontmoeting en samenwerking. Daardoor ontstaat er veel positieve energie en betrokkenheid: bij elkaar, bij voedsel en bij het platteland.”

De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde van Utrecht Mirjam Sterk. Ze reikte ook de LEADER-periodeprijs 2016 - 2022 uit voor Utrecht Oost uit, aan het project Turfweide Veenendaal. Ze feliciteerde beide winnaars en daarnaast ook alle andere LEADER-projecten met de mooie resultaten die zijn geboekt. En nog worden geboekt want een aantal projecten is nog volop in uitvoering tot eind volgend jaar!

Van de slotbijeenkomst komt binnenkort een ‘verslag’ hier op de website!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media