Terugblik uitwisselingsbezoek Wallonië

29 september 2022

Op donderdag 8 september 2022 gingen we dan toch eindelijk op uitwisselingsbezoek naar LEADER Pays des Condruses in Wallonië!  Het bezoek was al een paar jaar geleden gepland  maar kon toen telkens niet doorgaan vanwege de coronapandemie. 

Met een bus vol met LAG-leden, initiatiefnemers, contactpersonen van gemeenten, waterschap en provincie, uit zowel ons gebied als uit Utrecht-Oost, vertrokken we die dag heel vroeg zuidwaarts. In Wallonië bezochten we een aantal van hun projecten en wisselden we uit over hoe er daar en bij ons met LEADER gewerkt wordt. Dat leverde de deelnemers weer veel inspiratie op, voor henzelf maar ook voor de nieuwe LEADER-periode. 

We waren in 2018 al met het gebied in contact gekomen op een bijeenkomst van het Europese Netwerk voor Plattelandsontwikkeling. Hun LAG (in het frans: Groupe d'Action Locale of GAL) werkt daar op een andere manier dan we hier doen want ze doen daar ook zelf projecten. Zo hebben ze een project opgezet waarin ze grond bieden aan tuinders om een tuinderij te starten en ze na een paar jaar hun vleugels uit kunnen slaan. Maar ze hebben ook interessante projecten opgezet op het gebied van voedsel van dichtbij en op energie en klimaat. 

Benieuwd naar wat we daar gezien hebben? Lees dan het verslag

Een belangrijk onderdeel van LEADER, naast het verstrekken van subsidie uiteraard, is het delen van kennis, voorbeelden en ervaringen. Dat doen we binnen ons LEADER-gebied door middel van bijvoorbeeld LEADER-café’s en sinds vorig jaar ook expedities (excursies), maar dat doen we ook met andere (LEADER)gebieden in Europa. Zo gingen we in 2017 al eens op excursie naar Andernach in Duitsland, de ‘eetbare stad’. 

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media