Terugblik LEADER-café 'Verzilver de kracht van initiatieven van onderop!'

19 februari 2021

Met 38 deelnemers was het een interessant en goedbezocht online LEADER-café! Met inspirerende voorbeelden en tips voor zowel gemeenten als initiatiefnemers!

Drie initiatiefnemers vertelden over hun initiatief en ook hoe ze daarbij met de gemeente hebben samengewerkt. Ze merkten daarbij veel enthousiasme maar het was soms ook lastig als er verschillende beleidsafdelingen bij betrokken waren, dan was een lange adem nodig. Maar allemaal gaven ze aan dat de aanhouder wint want ze zijn nu heel blij met hun initiatief en de samenwerking met de gemeente.

Vanuit NMU reikte Tim Bulters de gemeenten een idee aan om door middel van het inzetten van eigen grond bij te dragen aan meer kringlooplandbouw. Een voorbeeld van hoe gemeenten ook op een andere manier dan met subsidies kunnen bijdragen aan een nieuwe ontwikkeling. 

Vanuit de gemeenten gaf wethouder Maks van Middelkoop aan dat ze graag initiatieven van onderop steunen en ook op zoek zijn naar andere manieren dan alleen met geld. Ook gaf hij de tip aan initiatiefnemers en organisaties om nu al met politieke partijen te gaan praten in de gemeente, omdat zij nu al gaan schrijven aan het verkiezingsprogramma voor 2022-2026. En als jouw ontwikkeling straks op tafel komt bij coalitieonderhandelingen, is de kans groot dat de gemeente er ook op in kan zetten. Een andere tip is om gebruik te maken van de plattelandscoaches van de provincie en om vooral ook in gesprek te gaan met andere organisaties zoals natuurorganisaties. Vaak ontdek je dan onverwachte bondgenoten en kansen om samen meer te bereiken. 

Gespreksleider Job van Amerom concludeerde aan het eind dat het zoeken van samenwerking met gemeenten, organisaties en andere ondernemers bij de ontwikkeling van je initiatief je écht verder brengt. Het vraagt inspanning maar het levert in de uitvoering veel op. Maak daarbij ook gebruik van de meedenkkracht van bijvoorbeeld de LEADER Aanjaaggroep, van het programmabureau Utrecht-West, de plattelandscoaches en andere organisaties zoals KNHM en NMU. Ook met kleine stappen kunnen we veel bereiken! 

Aanjaaggroepvoorzitter Laurens de Graaf sloot af met de oproep dat LEADER ook in 2021 en 2022 initiatieven kan steunen en dat gemeenten een bijdrage aan een initiatief van onderop met LEADER dus kunnen verdrievoudigen. Heb of ken je dus een initiatief voor het platteland van Utrecht-West? Neem dan contact met ons op!

In het nagesprek werd nog veel uitgewisseld tussen de deelnemers. Een hartekreet die daarin werd geuit was dat er echt behoefte is aan één loket of netwerk waar initiatiefnemers terechtkunnen met hun vraag om meedenken, subsidie of andere ondersteuning. En waarin ook coaches, coordinatoren, gebiedsregisseurs, gebiedsmakelaars en ambtenaren elkaar makkelijk kunnen vinden om ideeën verder te brengen. 

Het verslag van het LEADER-café is te downloaden via deze link

Het volgende LEADER-café is op 27 mei 2021! Ook op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan op onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media