Streekhouder van de maand: José van Rossum

6 juli 2022 #streekhoudervandemaand

Leer de ’streekhouders’ van Utrecht-West kennen! ’Streekhouders’ zijn inwoners, bedrijven, bestuurders en organisaties die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van hun streek én zichzelf daar actief voor willen inzetten. Regelmatig stelt een nieuwe ’streekhouder’ zich voor. Deze keer is dat José van Rossum, eigenaar van een melkveebedrijf en kaasmakerij in Vianen én nieuw lid van de Aanjaaggroep.

José houdt zich op het melkveebedrijf voornamelijk bezig met het verzorgen van jongvee, het maken en verkopen van de kaas en het onderhouden van contact met horeca, afnemers en klanten. Daarnaast ontvangt ze regelmatig schoolklassen. “Ik probeer alle ballen hoog te houden binnen ons bedrijf. Dat vind ik erg uitdagend, maar vooral ook heel leuk om te doen.” 

José is pas net begonnen als aanjager, maar denkt dat ze met haar werkzaamheden binnen de lokale afzet van producten en haar contacten daarbinnen een hele waardevolle toevoeging aan de Aanjaaggroep kan zijn. “Ik was hiervoor nog niet veel in aanraking gekomen met LEADER. We hebben wel een aantal keren overwogen om een subsidie aan te vragen, maar hebben dit tot nog toe niet doorgezet. De potentie is er nog steeds, dus wie weet in de toekomst.”  

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in het Veenweiden gebied vindt José op dit moment de terugname van de stikstofrechten. Wel ziet ze dat de boeren om haar heen erg bewust omgaan met de situatie en de natuur. “Veel boeren gaan ook meer gewassen telen om uiteindelijk zelfvoorzienend te zijn, dat gaat dus juist de goede kant op.” José merkt ook veel van de opkomende populariteit van de korte keten. “Ik zie veel interesse van mensen om gezond te eten en direct van de boer zo min mogelijk bewerkte producten te kopen. Onze boerderij zit in de stad en we zien hier een enorme vlucht in de korte keten sinds corona”.

José heeft, ondanks dat ze het wel spannend vindt, veel zin om te beginnen als aanjager. “Ik moet echt nog even kijken wat kan ik bijdragen dus het is allemaal nog nieuw en spannend, maar ik kijk uit naar het meedenken en verbinden van nieuwe ideeën voor het platteland!”

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan op onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media