Streekhouder van de maand: 
Gerda Kool

3 november 2021 #streekhoudervandemaand

Leer de 'streekhouders' van Utrecht-West kennen! ‘Streekhouders’ zijn inwoners, bedrijven, overheden en organisaties die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van hun streek én zichzelf daar actief voor willen inzetten. Elke maand stelt een 'streekhouder' zich voor. Deze keer is dat Gerda Kool, bestuurslid van LTO Noord, van waterschap Amstel, Gooi en Vecht en lid van de gebiedscommissie Utrecht-West.

Gerda is 49 jaar, moeder van 1 kind en woonachtig in het buitengebied van Abcoude. Samen met haar man runt ze een melkveehouderij met 120 melkkoeien, het bedrijf hebben ze in 2003 overgenomen. Naast de bedrijvigheid op hun erf is Gerda maatschappelijk actief en vervult ze meerdere bestuursfuncties.

Als ‘streekhouder’ vroegen we  Gerda wat haar connectie is met de streek. “Ik hou van groen en koeien in de wei. Daarnaast vind je in onze streek veel recreatie, van heerlijk wandelen in de natuur tot prachtige fietsroutes. Ik ben er opgegroeid en ik voel me er helemaal op mijn plek.” Gerda wordt regelmatig aangesproken door bezoekers uit andere gebieden. “Veel van de mensen die hier voor het eerst komen valt het op hoeveel boeren er zijn in dit gebied.”

Bestuurswerk doet Gerda al vanaf jongs af aan, zo was ze onder andere actief voor stichting plattelandsjongeren. Uitdagingen bekijkt ze graag van onderop: wat is er mogelijk en waarmee maken we de grootste impact? Omdat ze zelf een melkveehouderij heeft weet ze wat haalbaar is en wat niet. Over LEADER is ze positief, volgens Gerda wordt er creatief omgegaan met de huidige uitdagingen. Met LEADER kun je initiatieven helpen die ontstaan zijn van onderop.

Gerda kijkt hoopvol naar een aantal mooie ontwikkelingen in het gebied. Ze hoopt dat er meer boeren bijkomen en dat boeren ook kunnen investeren in andere verdienmodellen om het vak zo aantrekkelijk te houden.

Heb je een vraag voor Gerda? Of wil je een idee voorleggen? Neem dan contact op met de LEADER-coördinator! Die brengt jullie dan met elkaar in contact.

 Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media