Op de zonovergoten middag van vrijdag 23 juni gingen we met een groep van 14 deelnemers uit verschillende LEADER-gebieden op bezoek bij drie bijzondere LEADER-projecten in uitvoering!
De eerste stop was de TOP van Linschoten waar we verzamelden en met elkaar meereden naar de eerste stop: het project Positieve Gezondheid Kwekerij. Daar heeft initiatiefneemster Diana van Os haar voormalige kas op duurzame wijze verbouwd tot gezondheidscentrum met 'groene' ontmoetingsplek. In de kas zijn verschillende ruimtes gerealiseerd, ruimtes waar diverse zorgverleners vast gebruik van maken of in deeltijd, maar ook grotere ruimtes waar voor overleg, oefeningen en yoga. De ontmoetingsruimte verbindt de ruimtes en heeft een leestafel, eettafel en een keuken. Vervolgens namen we buiten een kijkje waar de tuin nog gaat worden aangelegd hoewel de moestuin al vorm begint te krijgen. De tuin wordt straks gebruikt door de zorgverleners in het centrum maar er kan ook worden gewandeld door mensen uit het dorp die via de tuin naar de Kleine Plas gaan. Diana gaf aan dat het project echt organisch groeit en dat er via-via steeds meer mensen bij betrokken raken, zorgverleners maar ook steeds meer vrijwilligers uit het dorp. Aanjager Jan Kromwijk gaf aan dat dit voor de LEADER Aanjaaggroep echt een voorbeeld is van een nieuwe broedplaats waar verschillende partijen onder één dak leidt tot een meerwaarde en tot nieuwe intiatieven. Door de tuin zorgt het project ook voor voedsel van dichtbij en voor een verbinding van stad en land.
Volgende stop is Woerden waar middenin het centrum aan de Rijnstraat 16 een nieuwe onbemande boerenwinkel is gerealiseerd. We werden ontvangen door initiatiefneemster en melkveehouder Ramona Schalkwijk met - uiteraard - vruchtensap en koekjes van dichtbij. De winkel is gerealiseerd volgens het concept van Oogst van Hier wat inhoudt dat klanten via een app toegang kunnen krijgen tot de winkel en via de app ook hun boodschappen kunnen afrekenen. De producten komen van producenten uit de buurt of soms ook van wat verder weg om toch een breed aanbod te kunnen bieden. Behalve in Woerden is het plan om ook in Leidsche Rijn een onbemande boerenwinkel te realiseren. Op het melkveebedrijf komt daarnaast ook een onbemand verkooppunt en een distributieruimte. Met de winkels wil Ramona op een makkelijke en moderne manier, in samenwerking met producenten in de omgeving duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel aanbieden én het verhaal van de producten vertellen. De deelnemers waren onder de indruk van de winkel maar waren ook heel benieuwd naar de logistiek. Die organiseren ze nu heel pragmatisch, sommige producenten leveren zelf, bij anderen wordt het opgehaald en sommige brengen het naar een andere producent waar Ramona het dan weer op kan halen samen met de producten van die producent. Het is een vernieuwend project waarin de verkoop van voedsel van dichtbij echt bottom-up, door producenten zelf, wordt georganiseerd midden in de stad. Nadat er nog even werd gewinkeld, gingen we weer door naar het derde project.
Over de prachtige weggetjes tussen Woerden en Linschoten bereikten we de Proeftuin van Linschoten. Daar heeft initiatiefneemster Natascha Boel samen met professionele tuinders van een verouderde perenboomgaard op Landgoed Linschoten een prachtige ecologische tuinderij gemaakt. Een groot deel van de boomgaard is nu moestuin waar deelnemers hun groenten op kunnen halen en zelf kunnen plukken. Aan een kant staan tussen de perenbomen twee 'wikkelhuisjes' waar in de toekomst mensen een paar dagen kunnen verblijven en kunnen genieten van de tuin, het landgoed en het platteland. Aan een andere kant staat een kas waar workshops en andere activiteiten plaats kunnen vinden. Met deze onderdelen samen wil Natascha zo een sociaal en rendabel ecologisch tuinderijbedrijf realiseren dat stad en land verbindt. De deelnemers waren erg onder de indruk van wat er in een hele korte tijd (minder dan een jaar) is gerealiseerd en daardoor heel benieuwd naar het eindresultaat. Het project hoopt dan niet alleen te zorgen voor voedsel van dichtbij maar ook voor een eerlijk loon voor de tuinders en andere medewerkers.
We sloten de Super Expeditie LEADER af met een hapje en een drankje én met bewondering voor de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de intiatiefnemers!
Blijf op de hoogte van:
En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!
Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media