Lokaal Voedsel Utrecht

Aan de slag met Lokaal Voedsel 3.0

23 juni 2017

In veel steden en dorpen groeit de aandacht voor lokaal voedsel bij burgers, horeca en winkeliers. Ook producenten en boerencoöperaties willen meer in de eigen regio afzetten. Maar hoe bereiken vraag en aanbod elkaar beter? De Utrechtse LEADER-groepen Weidse Veenweiden en Utrecht-Oost hebben de handen ineen geslagen om te verkennen wat nodig is. En wat blijkt? Met meet & match-bijeenkomsten en specifieke praktische kennis kunnen we samen mooie slagen maken!

De verkenning van de afgelopen maanden vond plaats in de vorm van bezoek aan bijeenkomsten, interviews met stakeholders uit de korte voedselketen en een analyse samen met een klankbordgroep uit de sector. Wil je meer lezen over de verkenning? Lees hier het korte verslag met conclusies!.   

Resultaat van de verkenning is dat we gestart zijn met het ontwikkelen van het samenwerkingsproject “Lokaal Voedsel 3.0”. Dit driejarige project zal bestaan uit drie onderdelen. Ten eerste gaan we bijeenkomsten organiseren naar het succesvolle ‘meet & match’ concept, waar aanbieders en afnemers (B2B) elkaar per regio kunnen ontmoeten. Ten tweede richten we enkele leergangen in, waar kort, bondig en zeer praktijkgericht meer geleerd wordt over hoe lokaal voedsel te presenteren, wat wensen zijn van zakelijke afnemers, de wettelijke eisen, community building en operationele kwaliteit van coöperaties enz. Ten derde stellen we een ‘voedselmakelaar’ in, die de losse eindjes die dan nog openblijven, aan elkaar gaat knopen. 

Voor wie doen we dit? Of eigenlijk… MET wie doen we dit?! De twee LEADER-groepen willen met elkaar samenwerken en uitwisselen over hoe je meer voedsel van dichtbij lokaal kunt afzetten. Dit doen we in samenwerking met zowel producenten en coöperaties en dergelijke als met horecaondernemers, retailers en andere instellingen. Deze partijen zijn straks dan ook niet alleen deelnemer, maar – voor wie wil - óók medeorganisator van één van de toekomstige bijeenkomsten.

Medio oktober 2017 nodigen we geïnteresseerden daarom uit om mede inhoud te geven aan de meet & match-bijeenkomsten en de leergangen. Ben je geïnteresseerd? Heb je nu al een specifiek vraagstuk of een thema dat je wil inbrengen? Neem dan contact met ons op,  dan kijken we graag hoe we daar plek voor kunnen maken in het projectplan!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media