Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies.
De zon zakt langzaam achter het veenweidensilhouet dat te zien is vanaf de Boerinn in Kamerik. Ruim 50 mensen melden zich voor het eerste Utrecht-West Café. Thema is het versterken van de leefbaarheid van het platteland van Utrecht-West. Het Café is georganiseerd door de Gebiedscommissie Utrecht-West en de LEADER Aanjaaggroep Weidse Veenweiden die beide werken aan de versterking en verduurzaming van het platteland van Utrecht-West.
Centraal staat vanavond de vraag hoe we de leefbaarheid in het gebied kunnen verbeteren en kunnen zorgen voor samenwerking tussen mensen en organisaties waardoor weer nieuwe ideeën ontstaan. Jaap Verkroost, voorzitter van de Gebiedscommissie, trapt af met een uitleg over het programma Leefbaarheid Kleine Kernen van de Gebiedscommissie. Dit programma biedt ondersteuning en geld voor initiatieven van onderop in de kleine kernen in het gebied. Jan Kromwijk, vice-voorzitter van de LEADER-Aanjaaggroep, vertelt over het LEADER-programma en de kansen die het programma biedt voor initiatiefnemers. De Aanjaaggroep kan meedenken met je project, ze organiseert bijeenkomsten en kan ook ondersteunen met subsidie. LEADER is onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en in heel Europa zijn er meer dan 2200 LEADER-gebieden!
Beide organisaties kunnen ondersteuning bieden en hebben dan ook besloten om op het gebied van leefbaarheid hierin samen op te trekken, of zoals Jaap Verkroost het verwoordde: “We gaan met één gezicht de leefbaarheid op het platteland aanpakken”. Een andere organisatie die initiatiefnemers kan ondersteunen is de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Ine van Emmerik vertelt dat KNHM helpt met initiatieven die de leefbaarheid helpen versterken. Ze doen dat met advies, coaching, meedenken en workshops. Ze worden daarin ondersteund door een professionele organisatie in Arnhem. KNHM kan helpen bij projecten op het platteland maar ook in de stad, daarin zijn ze aanvullend op het programma Leefbaarheid Kleine Kernen en LEADER. Ook organiseert KNHM workshops over allerlei onderwerpen zoals crowdfunding en het schrijven van een goed projectplan.
Na al deze informatie is het tijd voor inspiratie. Martine Sluijs van PIP & Partners legt aan de hand van inspirerende beelden uit hoe je van plekken samen een succes kunt maken. Een van de interessante tips is dat op het moment dat je samen met een plek aan de slag gaat, je waarde gaat toevoegen aan een plek. Dat trekt dan weer investeerders aan, die zien dat er iets gebeurt en willen dan investeren. Alle reden dus om gewoon een keer te beginnen met een plek. Een manier om met een plek aan de slag te gaan is door middel van een ‘placegame’. Je gaat dan met een stel omwoners naar een plek en gaat met elkaar kijken naar wat er is en wat er morgen beter kan. Iedereen geeft dat aan op vragenlijsten. De volgende stap is dan om met elkaar te gaan tekenen hoe dat zou kunnen. En dan af te spreken hoe je dat gaat doen. Door het te doen kun je heel snel leren!
In Linschoten heeft de stichting LiBel in de praktijk ondervonden hoe je met plekken aan de slag kunt gaan. Ze wilden daar graag mensen weer betrekken bij het dorp. Dat zijn ze gaan doen door dingen te gaan organiseren. Met elke activiteit werden er weer andere mensen actief. De stichting werkt dus eigenlijk als een soort katalysator: ze bedenken een activiteit of denken mee met een idee, zoeken daar mensen bij die het leuk vinden om het te organiseren en als het op de rails staat, richten ze zich weer op een andere activiteit. Zo hebben ze al veel voor elkaar gekregen en veel mensen bij het dorp betrokken.
Dan is het tijd voor de vijf pitches. Gerard de Korte trapt af met zijn idee voor een ‘Buurbook’, een vernieuwende website waarop alleen mensen binnen de postcodes van Baambrugge kunnen posten en dingen online kunnen zetten. Zijn vraag is of dit een concept is wat gaat werken en hoe hij professionele ondersteuning hiervoor kan vinden.
Wim Velis vertelt over het idee om bij de St. Victorkerk in Benschop ouderenopvang en een stilteplek te ontwikkelen. Dit is een interkerkelijk initiatief en hun vraag is dan ook hoe ze samen een programma kunnen maken voor een brede doelgroep.
Gijsbert Boon van Dorpshuis De Springbok in De Hoef vertelt dat ze nu voor de uitdaging staan om het dorpshuis verder te verduurzamen maar ook om het nog beter te benutten voor de gemeenschap. Hoe kunnen ze dat aanpakken?
Harold van Velzen wil met zijn personeel van zijn PLUS-supermarkt in Lopik meehelpen bij projecten in de gemeenschap. Als commerciële organisatie krijgen ze echter vaak de vraag om geld terwijl ze liever met praktische dingen helpen. Hoe kunnen ze dat duidelijk maken?
Tot slot komt Frans van Petegem van stichting LiBel nog weer even aan het woord. Bij de stichting ervaren ze namelijk ook dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Concreet willen ze nu het dorpshuis gaan opknappen en vragen nu aan het publiek hoe ze daarvoor vrijwilligers kunnen vinden.
Dan is het tijd voor een korte pauze en verdelen de aanwezigen zich over de meedenktafels van de pitchers. Aan de hand van geeltjes met tips, suggesties en contacten gaan ze met de initiatiefnemers in gesprek over de gestelde vragen.
Bij de gezamenlijke terugkoppeling blijkt dat de initiatiefnemers interessante tips hebben gekregen en genoeg suggesties om mee verder te gaan. Jan Kromwijk sluit namens de organisatoren af. Hij dankt de aanwezigen voor hun inbreng en spoort iedereen aan om met de eigen omgeving aan de slag te gaan en vooral bij de organisatoren aan te kloppen voor tips, contacten en meedenken. Tot het volgend café!
De LEADER Aanjaaggroep organiseert regelmatig cafés, vaak samen met andere organisaties zoals de Gebiedscommissie Utrecht-West, andere LEADER-gebieden in het Groene Hart, NMU etcetera. Wil je samen met ons een café organiseren? Neem dan contact op!
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Blijf op de hoogte van:
En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!
Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media