LEADER cafe over wat mag er op je erf

Volle bak bij LEADER-café over nieuwe functies op het erf

21 februari 2020

Na een kort welkom door Ruud van Bennekom, voorzitter van de aanjaaggroep Utrecht-Oost, vertelde LEADER-coördinator Martijn Plomp kort wat LEADER en dat LEADER veel meer is dan alleen subsidie. LEADER zet ook in op het inzetten van kennis en verzorgen van inspiratiesessies zoals deze avond. 

Rick van Rijn opende de avond met zijn ervaringen bij de oprichting van zijn Geertjehoeve, een nieuw bedrijf in een gebied dat zojuist door Natuurmonumenten in gebruik was genomen. Rick wilde geiten, dus de agrarische functie moest terug. 

Na een korte introductie op de Nederlandse wet- en regelgeving schakelden Helmer Wieringa en Maria van Boxtel van Land & Co vervolgens snel over naar het belangrijkste doel van de avond: vragen van ondernemers beantwoorden. De 80 deelnemers schreven hun vragen op een A4 waarna deze allemaal en één voor één werden besproken en toegelicht. 

Welke wetten zijn van belang voor het opstarten van een camping? Wie moet welke vergunning aanvragen als ik een foodtruck op mijn erf uitnodig? Mag ik een agrarische bedrijfswoning verhuren aan particulieren? Wanneer ben je niet meer agrarisch en wat mag dan wel? Hoe kan ik bewoning mogelijk maken in bestaande gebouwen? Mag je zomaar groenten en fruit verkopen vanaf je erf en als ik daarbij een theetuin wil, moet ik dan wat regelen? 

Voldoende vragen om de avond mee te vullen en voldoende antwoorden die weer andere vragen opriepen. 

Aan het eind van de avond attendeerde LEADER-coördinator Maike van der Maat de aanwezigen op het komende LEADER-festival op 9 maart. Ook riep zij op om, mocht je met een idee rondlopen, snel contact te zoeken, 15 november dit jaar is het laatste moment om en plan in te dienen! Om ondernemers daarbij te helpen overweegt LEADER een traject te starten waarbij je in vier sessie toewerkt naar ene plan. Mocht je interesse hebben, meld je dan via deze link!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan op onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media