LEADER-café: Verzilver de kracht van initiatieven van onderop!

27 januari 2021

Op donderdagavond 18 februari 2021 is er weer online LEADER-café! Deze keer gaat het speciaal over hoe gemeenten en waterschappen, organisaties én initatiefnemers hun voordeel kunnen doen met initiatieven van onderop. Met LEADER zien we allerlei vernieuwende, gedragen, energiegedreven initiatieven ontstaan op het gebied van plattelandseconomie, klimaat, duurzaamheid, leefbaarheid en biodiversiteit. Welke inspiratie en innovatie kunnen gemeenten en waterschappen daaruit halen? En hoe kunnen ze elkaar versterken? 

In het LEADER-café neemt Job van Amerom, directeur van het programmabureau Utrecht-West ons mee naar mooie initiatieven van onderop die samen met gemeenten, waterschappen en/of andere organisaties bezig zijn met de uitdagingen van vandaag en morgen. Uitdagingen als een veranderende landbouw, klimaatadaptatie, biodiversiteit, leefbaarheid en een duurzame plattelandseconomie. Hoe hebben zij elkaar daarin gevonden? Wat kunnen overheden, maatschappelijke organisaties en initiatieven van onderop aan elkaar hebben en van elkaar leren? 

We gaan kijken en luisteren naar enkele mooie (LEADER-) initiatieven van onderop, Job gaat in gesprek met initiatiefnemers over wat hen drijft, er is een voorstel van NMU aan gemeenten om in plaats van met geld en beleid misschien ook met grond een bijdrage te leveren, en van wethouder Maks van Middelkoop van Vijfheerenlanden horen we meer over welke uitdagingen de gemeenten voor staan en welke rol zij daarin zien voor initiatieven van onderop. 

Gastheer is Laurens de Graaf, voorzitter van de LEADER Aanjaaggroep en burgemeester van Lopik. Hij vertelt over LEADER in Utrecht-West en over de aanleiding voor dit LEADER-café. 

Het online LEADER-café is op donderdagavond 18 februari van 20:00 - 21:00 met een half uur voor eventuele uitloop en napraten. Als er veel interactie is met de deelnemers kan het dus iets uitlopen, tot uiterlijk 21:30 uur.

Programma

Vanaf 19:45 uur: online inloop - zorg voor je eigen kopje koffie of thee!

 • Welkom in het online LEADER-café!
  Laurens de Graaf, voorzitter LEADER Aanjaaggroep en burgemeester van Lopik
 • Introductie 
  Job van Amerom, gespreksleider en directeur Programmabureau Utrecht-West
 • Inspiratie
  Buurderij van Dam - een boerderij in Wilnis die generaties verbindt, ontmoetingen stimuleert en sociale cohesie verbetert
  Polderkringloop Natuurlijk Montfoort - een circulair evenwicht tussen landbouw, natuur én mensen!
  Gebiedscoöperatie Ons Polderhart: boeren en burgers werken samen aan een duurzame toekomst
 • Hoe kunnen gemeenten bijdragen aan meer kringlooplandbouw?
  Tim Bulters van NMU vertelt over hun tien-punten-plan voor meer kringlooplandbouw
 • Hoe kunnen gemeenten en waterschappen hun voordeel doen met initiatieven van onderop? 
  In gesprek met Maks van Middelkoop, wethouder Vijfheerenlanden
 • Reacties uit de 'zaal'
 • Afsluiting               

Dit LEADER-café is bedoeld voor ambtenaren, initiatiefnemers en mensen werkzaam bij maatschappelijke organisaties, die betrokken zijn bij het platteland van Utrecht. We organiseren het samen met het Programmabureau Utrecht-West.

Aanmelden kan tot en met 18 februari 12:00 uur bij de LEADER-coördinatoren. Je krijgt dan een link toegestuurd. Tot dan!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

 • Bijeenkomsten
 • Projecten
 • Laatste ontwikkelingen
 • Inspiratie

En meld je nu aan op onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media