Inspirerend LEADER-café 'Maak jij het platteland duurzamer'!

Inspirerend LEADER-café 'Maak jij het platteland duurzamer'!

23 mei 2019

Het duurzaam verbouwde MeetINoffice in Woerden was de lokatie voor het LEADER-café ’Maak jij het platteland duurzamer?’ op donderdagavond 16 mei 2019. Zo’n 25 mensen met allerlei ideeën, kennis en achtergronden luisterden naar inspirerende ideeën, dachten mee en wisselden ervaringen uit. 

Gastheer Dennis Maaswinkel van MeetINoffice heette de toehoorders welkom en vertelde over hoe ze een leegstaand en vergaan kantoorpand hebben omgebouwd tot een duurzame vergaderlocatie. Voor het komende jaar staat een groene voorgevel op het programma!

Lisanne Addink inspireerde vervolgens met het initiatief (én LEADER-project) Gespreide Herberg: een keten van volledig autarkische vakantiehuisjes in de Alblasserwaard. Het succes ligt in een duurzaam businessmodel en het samenwerken met TU Utrecht voor de technische inrichting en met het DaVinci College voor de bouw van de eerste twee pilot-modellen. Dit leverde vragen op over vergunningen, het verdienmodel van de locatie en of het concept ook toegepast kon worden in vrijstaande agrarische bebouwing. Dit blijkt heel afhankelijk van lokatie en gemeente.

Boer Wouter Beukeboom vertelde over zijn zoektocht: na ingeloot te zijn voor SDE-subsidie wilde hij het dak van zijn stal volleggen met zonnepanelen. Toen bleek dat Alliander zijn energie niet kwijt kon op het net. Als boer laat je je niet voor één gat vangen en dus ging Wouter op zoek naar de mogelijkheden om zijn energie om te zetten in waterstof. Direct in de buurt zijn namelijk kansen te over om de geproduceerde waterstof te benutten. De plannen komen het komende najaar van papier tot realisatie. 

Vol elan pitchten vervolgens Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende over zijn drinkwaterprobleem in de dobberhuisjes, Floor Woortman over de ontwikkeling van speelnatuur op het terrein van Natuurmonumenten in Haarzuilens en Yourick Fokker over zijn idee om de bestaande recreatieve infrastructuur in de gemeente Ronde Venen slimmer te benutten. Alle drie kregen ze aan de meedenktafels meer dan genoeg tips en telefoonnummers om het initiatief een stapje verder te krijgen. 

Ook een LEADER café bijwonen, of een idee om te pitchen? Het volgende café is op donderdagavond 12 september! Wil je een uitnodiging krijgen maar sta je nog niet op onze verzendlijst? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media