Energiek LEADER-café in Vinkeveen!

Energiek LEADER-café in Vinkeveen!

18 november 2019

’Daar krijg je energie van!’ Dat was het thema van het LEADER-café van 14 november 2019. Meer dan twintig initiatiefnemers, aanjagers en andere belangstellenden waren naar het Spoorhuis in Vinkeveen gekomen om te horen en te praten over initiatieven waarin mensen zelf aan de slag zijn gegaan met hun buurt of omgeving. 

Nadat Aanjaaggroepvoorzitter Laurens de Graaf het café geopend had, heette  gastheer Gert Tetteroo iedereen welkom in het Spoorhuis en vertelde gelijk ook over het project Filmhuis Vinkeveen. Dit project is een nieuwe activiteit in het Spoorhuis in Vinkeveen.

Martijn Plomp vertelde vervolgens over LEADER én over het programma Leefbaarheid Kleine Kernen in Utrecht-West. Deze programma’s vullen elkaar goed aan, waar LEADER zich vooral richt op vernieuwende projecten op het gebied van sociale kwaliteit, circulaire economie en voedsel van dichtbij, richt de regeling Leefbaarheid Kleine Kernen zich op de kleinere initiatieven op het gebied van leefbaarheid. 

Inspiratie kwam vervolgens van drie initiatiefnemers. De eerste is Christel van Dam, zij zet met haar ouders en vriend de Buurderij van Dam op op het melkveebedrijf van haar ouders. Als tweede kwam Dolf van Baarlen aan het woord van de stichting Moestuin De Haar. Die stichting gaat aan de slag met het nieuw leven inblazen van de  cultuurhistorische moestuin bij Kasteel De Haar. De moestuin gaat straks groenten opleveren voor de huishoudens in de omgeving maar krijgt ook een functie voor educatie over voedsel van dichtbij. Derde inspirator is jan Bouwens van Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk. Hij vertelde hoe ze met de dorpen aan de slag zijn gegaan met het opzetten van een energiecoöperatie. 

Vervolgens waren er vier pitches van nieuwe projectideeën: Senioren eten samen in Benschop, de Sleutelclub in Kamerik, Van Hier en Gunter (marktplaats voor streekproducten) en PTThee, een idee voor een mobiele drogerij voor het drogen van kruidenmengsels voor thee. 

Tijdens de meedenkronde kregen de pitchers veel tips en suggesties waar ze weer verder mee aan de slag konden. Laurens de Graaf sloot de geslaagde avond af! 

Maak contact met ons
Onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van:

  • Bijeenkomsten
  • Projecten
  • Laatste ontwikkelingen
  • Inspiratie

En meld je nu aan voor onze nieuwbrief!

Copyright 2020 - Aanjaaggroep LEADER Weidse Veenweiden, fotografie homepage: Sebastiaan ter Burg | Webdesign Reset Media